nyheter | 3 feb 2021

Familjen Kamprad bjuder på fortbildning i krisens spår

Familjen Kamprad bjuder på fortbildning i krisens spår

Utbildningen består av olika kurser och den sökande kan läsa en eller flera. Kurserna ger ett intyg om deltagande men inga högskolepoäng, även om flera av lärarna är aktiva vid Linnéuniversitetet och har bedrivit forskning i besöksnäringen i många år.

Ämnesområdena är framtagna för att bidra till långsiktig och hållbar utveckling för alla som verkar inom besöksnäringen. Inga förkunskaper krävs och deltagandet är kostnadsfritt tack vare en donation från Familjen Kamprads stiftelse.

– Initiativet till de här instegskurserna kom initialt från vår rektor Peter Aronsson, efter att han kontaktats av Familjen Kamprads stiftelse, som ville bidra för att underlätta situationen för besöksnäringen i samband med pandemin, säger Katarina Zambrell, prefekt för institutionen för marknadsföring vid Linnéuniversitetet och ansvarig för utbildningarna.

Hon kontaktade bland annat närregionernas turismsamordnare för att diskutera form och innehåll. Deras input och idéer från kollegor inom Linnéuniversitetet ledde sedan fram till kursutbudet, som har godkänts av Kamprads stiftelse.

En kurs handlar om hur man använder kulturarvet som en tillgång i sitt företag, en annan kurs om hur man producerar innehåll med hjälp av mobilen. Vänder ni er till samma målgrupp med båda kurserna?

 – Absolut, detta är verkligen ett smörgåsbord där intresserade kan välja och vraka utefter sina behov, säger Katarina Zambrell.

Lina Lindell är kursledare för kursen ”Wellbeing – hållbar turism med fokus på välmående och balans”. Hon har varit projektledare för flera forskningsprojekt med inriktning på wellbeingturism och beskriver begreppet som hållbar turism med fokus på välmående.

– Utgångspunkten är att turismen är baserad på långsiktigt hållbara aktiviteter och produkter. Utöver det finns det en målsättning att vilja skapa välmående för besökare, sina anställda och sig själv, och en förhöjd medvetenhet kring det. Det innebär också det där lilla extra som berör, sådant som gör att det känns varmt i hjärtat eller i själen.

Tror du att det kommer att finnas en ökad efterfrågan på den typen av turistande när pandemin är över?

– Ja, det är uppenbart att pandemin bidragit till att gemene man uppskattar hälsa och livskvalitet till större grad än tidigare. Begräsningarna i samhället har varit så omfattande och långvariga att jag är övertygad om att hållbarhet och hälsa kommer att värdesättas och prioriteras högt framöver.

I vår lanserar Lina Lindell och hennes forskningsgrupp sajten wellbeingtourism.com som samlar alla wellbeingföretag och -platser i Kalmar län.

– Under året kommer vi även släppa en rapport över goda exempel, både små och stora, inom wellbeingturism både från Sverige och andra delar av Europa, säger Lina Lindell.

Alla kurserna går att söka via Linnéuniversitetet och har ett maxantal på 30 deltagare per kurs, först till kvarn gäller.

Text: Klara Ledin Höglund