karriär | 15 dec 2025

”Champagne har alltid varit magiskt för mig”

”Champagne har alltid varit magiskt för mig”

Vad gör en Head of Champagne?

– Jag har hand om dryckesutbudet i restaurangen och vinkällaren. Jag håller också i champagneprovningar, som vi har nästan varje vecka. Det ska bli roligt att få fokusera ännu mer på att utveckla Ulfsunda Slott som en champagnedestination.

Vad betyder det för Ulfsunda Slott att nu ha en Head of Champagne?

– Det är en liten kaxighet i det och en väldigt tydlig markering – vi ställer in vårt fokus riktigt ordentligt. Och det ska kännas ända ut i fingerspetsarna när man kommer in att Ulfsunda är ett champagneslott.

Blir det några nya satsningar framöver med dig i den här rollen?

– Vi kommer att satsa på att bygga upp vinkällaren med ännu mer champagne, så att det blir en ordentlig lista. Vi planerar också fler samarbeten, nischade event och temaweekends.

Varför valde du den här bubbliga banan?

– Det har väldigt mycket med Ulfsunda att göra. Jag har jobbat här som dryckesansvarig hovmästare och festplanerare i tre år, och här finns både kollegor och ett sammanhang som naturligt leder mot champagne. Det ska dock tilläggas att innan jag ens började intressera mig för dryck har jag alltid tyckt att champagne är något magiskt och den självklara festdrycken.

Hur stor skillnad är det egentligen på champagne och annat bubbel?

– Champagne är något särskilt när man pratar ursprung och terroir. Hantverket ligger på en annan nivå och det märks i smak och kvalitet. Men mycket kan vara snarlikt, som vissa Crémant eller Méthode Classique. Jag kan vara ödmjuk och säga att jag inte skulle känna skillnad varje dag i veckan. Men champagne är ofta strået vassare. Däremot är jag noga med att inte rangordna; Till exempel kan Cava eller Prosecco vara precis lika rätt – bara något annat. Allting har sina tillfällen.

Vad utmärker en riktigt bra champagne?

– Om man ska säga två ord är det syra och komplexitet. Det är hela andan med champagne – man kan känna hur det fysiskt griper tag i munnen och även att man kan dofta i ett glas, sitta länge och upptäcka nya lager. Serverar man den svalt kommer det fram nya saker efter hand när den värms upp i glaset.

Har du några bra tips inför nyår när det gäller champagne?

– Absolut. Min go to är Bollinger Special Cuvée – den funkar alltid. Jag tycker också att Charles Heidsieck Brut Réserve är något extra. Båda är ganska fylliga. Vill man ha något stramare och lättare är någon Brut Natur eller en Besserat de Bellefon trevlig. De har en som heter Bleu Brut som är väldigt elegant. Det är en personlig favorit. De här dricker man gärna tidigare under kvällen för att känna smakerna. Till tolvslaget fungerar nästan vad som helst.

Har du någon hälsning till läsarna?

– Drick mer champagne! Det måste inte alltid vara fest –  det kan vara en trevlig måltid eller en helt vanlig onsdag. Många sparar flaskor i väntan på rätt tillfälle, men det bara att korka upp och få in lite mer flärd i vardagen, avslutar Amanda Liliemark.

LÄS GÄRNA om en tidigare artikel med Maria Carboni om uppdraget som destinationsdirektör för Ulfsunda Slott

Text: Hanna Klumbies