Cirkeln är sluten – nu blir hon vd där hon började som diskare
Du har en helt annan bakgrund än besöksnäringen. Berätta.
– Jag började faktiskt som 15-åring på djurparken som diskare på restaurangen 1985 och jobbade varje sommar fram till 1995. Så, lite kan jag ju redan om djurparken. I mitt nuvarande vd-uppdrag har vi också gymnasieskolor med turistutbildning. Jag tyckte att besöksnäringen var väldigt rolig, men samtidigt var det lite jobbigt med de sena kvällarna och helgerna. Så, därför bestämde jag mig för att bli lärare i stället och jobbade som lärare i sju år. 2002 fick jag mitt första chefsuppdrag och har haft olika chefsroller sedan dess. 2013 blev jag verksamhetschef på Fria läroverken och efter ett drygt år blev jag tillfrågad om att kliva upp som vd.
Vad fick dig att söka dig från skolvärlden till besöksnäringen?
– Mitt förra jobb som vd var jätteroligt, men jag var ganska trött friskolebranschen. När jag såg den här annonsen på linkedin och kände jag direkt att det här var rätt. Ungefär samtidigt ringde en kollega och sa att hon hittat ett perfekt jobb för mig, det visade sig att det handlade om samma jobb. Det kändes rätt av många skäl, dels att jag har en bakgrund på Kolmården, dels att jag som norrköpingsbo älskar Kolmården.
Varför är detta ett spännande jobb?
– Det var en vd-roll som passade mig, det krävdes ett starkt ledarskap med en tydlig omsorg gentemot sina medarbetare och det är jag bra på. Det var också det som lockade.
Vad tycker du om djur?
– Jag tycker väldigt mycket om djur. Jag har önskat mig en papegoja sedan jag var två år, men har aldrig fått någon. Nu har jag skaffat mig ganska många husdjur … Dessutom brinner jag för att bevara mångfalden och utrotningshotade arter. Jag ser det här som ett mycket viktigt jobb.
Vilken blir din viktigaste uppgift?
– Min första uppgift som jag ska prioritera är att träffa alla tillsvidareanställda i enskilda samtal före jul, och det handlar om 200 personer. Det tror jag vi kommer att ha igen, trots att det handlar om många timmar. Dessutom vill jag att vi ska jobba med utbildningsbiten och utbildning för skolelever. Där kan jag bidra.
Kolmården har haft en tuff sommar besöksmässigt – hur ska du ta igen det innan böckerna stänger?
– Vi stänger för säsongen den sista september, så det är inte så mycket tid, å andra sidan kan jag se att augusti och september i år är starkare än förra året vid motsvarande tid.
Vilken är Kolmårdens största utmaning?
– Jag kommer ju utifrån, och har helt andra ögon. Det ska man utnyttja. Den största utmaningen är att kommunicera vad vi håller på med – och varför. Folk behöver förstå varför djurparker över huvud taget behövs. Här finns en enorm kompetens, och medarbetarna är så blygsamma. Jag ska börja med att skryta över dem.
Vad tar du med sig från sin roll som vd för Fria Läroverken?
– Det jag är bra på och som jag ser är mitt uppdrag, det är att agera som en dirigent, att få varje enskild medarbetare briljera i samklang med andra.
Allt mer saker konkurrerar om folks tid, varför ska de lägga tid på att gå till Kolmården?
– När jag är i Kolmården ser jag människor göra roliga saker med dem de älskar. Här finns fantastiska saker för alla. Det är nästan så att inte en dag räcker. Det finns något för alla här.
Vad ska bli roligast?
– Jag börjar den 24 september och har alltså inte börjat än. Roligast ska bli att träffa alla medarbetare, det finns till och med några som jag jobbade med när jag gjorde min sista säsong. Det ska bli kul att se hur det funkar bakom kulisserna. Dessutom håller de på att renovera hotellet, och det kommer att vara färdigt i vår. Det kommer att bli kanonfint.
Text: Anna-Maria Stawreberg