karriär | 5 apr 2023

En romantiker på helt rätt ställe

En romantiker på helt rätt ställe

30 år efter sitt första jobb i restaurangbranschen tar Björn Wahlund steget från kökschef till restaurangchef för de klassiska Stockholmskrogarna Riche och Teatergrillen.

– Det känns jättekul, jag såg det inte komma men blev väldigt glad, säger Björn Wahlund när Besöksliv ringer upp för att gratulera till den nya tjänsten.

I sin nya roll får han ta sig an en ny arbetsgrupp och kliver ut ur köket för att även leda servis, hovmästare och barpersonal. En utmaning som han verkligen ser fram emot.

­– Den här tjänsten känns som en logisk utveckling på min karriär, tidigare har jag blivit rekryterat baserat på att jag kan laga mat men nu handlade det om mina ledarskapsförmågor, vilket gör mig så stolt, säger Björn Wahlund.

Fest i väggarna på Riche

Både restaurang Riche och Teatergrillen är klassiska restaurangdestinationer i Stockholms utbud och del av stadens kroghistoria. Björn Wahlund och hans kollegor jobbar aktivt på att restaurangerna ska fortsätta fyllas av gäster, sugna på god mat och festlig atmosfär.

– Här på Riche är det fest i väggarna, man vet aldrig var kvällen slutar, den mystiken hänger kvar och det är också det som gör att gästerna hänger kvar. Här finns Stockholmskaraktärerna, både herrarna och tjejgängen, musikerna och konstnärerna, för att inte tala om krogveteranerna, säger han och fortsätter:

– Vi har ett ständigt pågående och aktivt arbete med event, mat, konst och musik, inte minst i ledningsgruppen. Det är ett hårt jobb som pågår bakom kulisserna.

Bordsunderhållning på Teatergrillen

Teatergrillen, som öppnade 1945 och ligger i samma hus som sin systerkrog Riche beskrivs av Björn Wahlund som lite hemligare, mörkare och mer sober än syskonet vägg i vägg.

– Det är elegant men hjärtligt, vår matsalschef jobbar hårt på att det inte ska vara stelt och personalen är generös och snackar gärna. Upplevelsen vi erbjuder på Teatergrillen är rätt unik i Sverige, maten är ganska rustik men exklusiv och elegant, vi trancherar och flamberar vid bordet och matsalsarbetet bidrar till en underhållande helhetsupplevelse. Vi har många stammisar som återkommer för den goda och personliga stämningens skull.

Riche, ett av Stockholms mest välbesökta vattenhål med sina två barer och livliga matsal slog upp sina dörrar redan 1893 med Café Riche i Paris som inspirationskälla. Legendaren Tore Wretman satte prägeln på köket som fortfarande är klassiskt brasserie med svenska influenser. Björn Wahlund menar att det inte är någon slump att den stora baren ligger där den gör.

– Baren är central, mycket kretsar kring den. Riche är en restaurang med höga ambitioner och vällagad mat och samtidigt tar baren plats hos oss, på ett bra sätt, säger han.

”Ett hedersuppdrag”

­Björn Wahlund började sin karriär i restaurangbranschen som 16-åring, han hade tidigare fått sin arbetsmoral av sin pappa som var trädgårdsmästare och höll ett högt tempo. Det första restaurangjobbet var som diskare ombord en båt i Uppsala där han jobbade så hårt så han gick därifrån med på skakiga ben.

– Jag gillade att jobba hårt, precis som pappa. På båten fick vi sällan rast eller kunde ta en paus för att äta något- jag var helt skakig när jag gick därifrån men jag älskade det. Jag tyckte om att det var en hård och tydlig hierarki med högt tempo och tydliga ramar. Jag blev krogromantiker tidigt, säger han.

Som ny restaurangchef hoppas Björn Wahlund att coacha, utbilda, peppa och inspirera personalen. Han vill utmana och leda verksamheten framåt och utbilda nästa generations restaurangarbetare.

– Det är ett hedersuppdrag, att vara med och utbilda nästa generation i branschen. Förhoppningsvis är jag en tydlig ledare som ger mandat till cheferna och låter dem göra det som de är bra på.

– Jag vill vara närvarande och tillgänglig och har mycket att lära så här i början, inte minst om matsalen. Jag går inte in i detta med tanken att jag måste vara bäst på allt, jag ska använda mitt ledarskap för att vi ska gå framåt tillsammans.

Drömmer om bestseller

Peppa och inspirera är något som Björn Wahlund också gjort i egenskap av författare till kokboken ”Kalvdans och ostbågar”, en bok om att skapa matminnen ihop med sina barn fylld med recept, personliga berättelser och matnyttiga tips.

– Jag skrev på nätterna och skickade mina texter till förlaget på morgonen, det blev en väldigt personlig bok. Den kom till när jag sprang på en kompis i ett gathörn, jag hade matkassar i händerna och sjuka barn därhemma. Vi började prata om utmaningarna med att få våra barn att äta och om matlust vid måltider. Det blev början på resan som slutade med ”Kalvdans och ostbågar, säger Björn Wahlund.

– Jag trodde aldrig jag skulle ge ut en kokbok men har alltid drömt om att skriva en bestseller, helst som skulle slå min pappas böcker i försäljning, säger han lite skämtsamt och avslutar:

– Min pappa skrev böcker parallellt med sitt yrke som trädgårdsmästare och anläggare, efter några år kunde han leva på sitt författarskap och nu är han 70 år och skriver fortfarande.

Text: Hanna Mellin