nyheter | 13 apr 2022

Färre sökande till Grythyttan – "läget är allvarligt"

Färre sökande till Grythyttan –

Senast Besöksliv pratade med enhetschefen Helene Gustafsson var söktrycket starkare än på länge. Förstahandsvalen till de båda utbildningarna ”Kulinarisk kock och måltidskreatör” samt ”Sommelier och måltidskreatör” hade ökat med hela 66 procent sedan 2019.

Nu är läget ett annat.

– Intresset gick upp under pandemin, men nu har det gått ner igen och det är ett allvarligt läge. Många unga saknar utbildning men tycker inte att de behöver det eftersom de ändå får jobb nu när branschen skriker efter folk, säger hon.

En framtidsbransch att satsa på

Helene Gustafsson konstaterar att det var en tuff arbetsmarknad som mötte unga som avslutat sin utbildning under pandemin. De möttes av en näring där många restauranger tvingades varsla personal för att överhuvudtaget överleva.

En konsekvens har blivit att färre nu söker sig till utbildningarna.

– Men om tre år kommer branschen förhoppningsvis fortfarande skrika efter folk. Det här är en framtidsbransch och med en utbildning kan du nå högre upp i både karriärutveckling och i personlig utveckling. Det blir dessutom roligare att arbeta ju mer du kan.

Vad är det som går förlorat om människor inte söker högre utbildning?

– Hur ska då vår näring kunna utvecklas? Med en utbildning får du mycket kunskap som gör att du tänker bredare och utformar möjligheter att skapa kvalitet. Man tränas i att utvärdera, utveckla och göra omvärldsanalys. Du får också folk som kan lagar och regelverk som styr näringen.

Helene Gustafsson uppmanar samtidigt företag att skicka sin ”pärla” till Grythyttan.

– Vi skulle vilja att varje företag skickade den som är extra duktig, deras pärla, på kompetensutveckling hos oss. Det är självklart att en basnäring behöver högre utbildning och forskning för att vara konkurrenskraftig och utvecklas, säger hon.

LÄS MER: Ökat söktryck inför terminsstart i Grythyttan (2021)

Text: Patrik Wirén