nyheter | 27 mar 2024

Fler studenter vill göra utlandspraktik

Fler studenter vill göra utlandspraktik

En tredjedel av studenterna vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet har i år valt att göra sin tio veckor långa praktik i andra länder. Det är en rejäl ökning från tidigare år och något som högskolan uppmuntrar sina studenter att göra.

– Utlandspraktik är både roligt och utvecklande – yrkesmässigt och för våra studenter som individer, säger Helene Gustafsson, enhetschef vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Hon ser ett trendbrott i intresset för att lägga sin praktik utanför Sverige.

– Före covid var det färre som sökte sig utomlands. Sedan kom covid och då var det många som inte kunde åka. I år var det 13 av 32 som tog den här möjligheten och det känns väldigt bra och roligt.

Varför uppmuntrar ni till att göra utlandspraktik?
– Vi pratar mycket om internationalisering och globalisering på universitetet. Att få erfarenhet från andra länder bidrar till kvaliteten i utbildningen. Det händer mycket när man kommer utanför sitt sociala sammanhang och sitt nätverk, och det gäller ju även för våra studenter. Det är väldigt utvecklande.

Chidapha Inthichan går fjärde terminen på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och drömmer om att jobba internationellt även efter examen. Hon har valt att göra sin praktik i Sydkorea.

– Jag vill utmana mig själv. Jag älskar asiatisk mat och kommer själv från Thailand. Jag vill gärna jobba med asiatisk mat i framtiden, så att göra praktik i Sydkorea innebär en bra chans att lära mig om andra matkulturer, säger hon.

Under tio veckor ska Chidapha Inthichan praktisera på en fusionrestaurang med två stjärnor i Guide Michelin i huvudstaden Seoul. Praktiken görs under andra läsåret på den treåriga utbildningen. Kursen är totalt 15 veckor, varav tio görs på praktikstället. En viktig del i utbildningen är tid för reflektion.

– Reflektion är vanligt i professionsinriktade utbildningar. Syftet är att ge sig tid att fundera över vad från kursen de ska fokusera på och vad de vill och bör ta med sig in i sina framtida yrkesroller, detta gäller även under praktikkursen, säger Helene Gustafsson.

Studenterna får själva välja var de vill praktisera, de flesta väljer fine dining-krogar i Europa, men i år har studenter även valt att praktisera bland annat på en vingård i Provence och på svenska ambassaden i Wien.

Vilken betydelse kan utlandspraktik ha för studenternas framtida karriärer?
– Det beror på var de väljer att jobba och hur deras arbetsgivare ser på det. Men i min värld är det ett mervärde för det visar på en människa som har ett mod och en drivkraft att göra något annorlunda. Det är lite som den gamla tidens lärlingsresa där man lär sig av de erfarna. Nyfikenhet och att aktivt vilja utvecklas är väldigt viktig i alla yrken, avslutar Helene Gustafsson.

Text: Hanna Dunér