"Jag är en tävlingsmänniska"

Lars Niklasson, har stor erfarenhet från en rad kända restauranger som Emmer, Brutalisten, Lilla Ego och Danske Bank i Stockholm. Han kom trea i Årets Kock förra året och har tagit sig till final flera gånger i tävlingen. Som kökschef på Villa Pauli blir han en viktig del av utvecklingen av hela medlemsklubben som genomgår en omfattande renovering och satsar stort på framtiden.
– Jag såg annonsen för tjänsten och blev direkt nyfiken på att ta reda på mer om Villa Pauli. Jag kände mig redo för att prova något nytt så jag tog kontakt, mest för att få mer information. Det ledde till att jag blev erbjuden jobbet, säger han.
Villa Pauli, uppförd i rött tegel och sandsten 1907 ,är ritad av Ragnar Östberg, konstnären och arkitekten bakom bland annat Stockholms stadshus. Byggnaden ligger vid vattnet med utsikt över Askrikefjärden och verksamheten är en del av flera medlemsklubbar i Båstad och på Djurgården som alla går under namnet A Family Club.
Villa Pauli erbjuder konferens och mötesverksamhet, hotell, restaurang och möjlighet för medlemmarna att bland annat ordna fester samt att utnyttja pooler, spa och träningsfaciliteter.
Vad var ditt första intryck av din nya arbetsplats?
– Dundersnyggt så klart. I dagsläget är det mycket som fortfarande renoveras och byggs men vyerna är fantastiska. Jag har också erfarenhet av konferensvärlden så den här rollen är en slags hybrid av allt jag tidigare gjort. Villa Pauli erbjuder en stor variation som passar ihop med det.
Mycket nytt på klubben ska bli klart under året: större ytor, fler restauranger med mera. Hur känns det att vara en del av en ny fas för Villa Pauli?
– Jag har jobbat en del på små privatägda företag, här är utgångsläget lite annorlunda och vi kan till viss del gasa oss ur den svåra ekonomiska period som också påverkat restaurangbranschen. Vi måste naturligtvis också tänka på ekonomin och visa goda resultat men det är spännande att vara med på den här resan,
Vad kommer hända på restaurangsidan?
– Restaurangen är välkomnande och förmedlar känslan av att här vill man vara ofta. Det ska vara klassiskt men alltid hålla högsta kvalitet. Min uppgift är att tillgodose behov och vara lyhörd men ändå prova på varianter av menyerna. Jag håller som bäst på att lära känna både stället och medlemmarna.
Vad är din matfilosofi?
– Jag är hyfsat klassiskt skolad och har en stark förankring i det nordiska köket och i nordiska matlagningstekniker. Jag är en tävlingsmänniska och vill hitta den bästa kompentensen till Villa Pauli, alla jag rekryterar till vårt växande team har spjutspetskompetens inom sina respektive områden.
Berätta om din egen matresa, när startade ditt matintresse?
– Jag var väldigt kräsen när jag var liten, jag ville absolut inte äta vad som helst. Mamma orkade nog inte laga fler pannkakor till mig till slut så då lärde jag mig att göra det själv. Det var ett stort fokus på god och vällagad mat hemma och jag blev intresserad av att få till maten precis som jag ville ha den.
Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?
– Att lära känna stället, få in fler fantastiska rekryteringar och till sommaren öppnar vi upp med utekök och annat. Det finns så mycket att se fram emot. Jag har stor handlingsfrihet men det finns ett tydligt mål att vara en Members Club i internationell klass. Hur vi kommer dit kulinärt är upp till mig att utforma.
Text: Hanna Mellin