”Jag har högt i tak och mjuka golv”
Besöksliv har ställt några frågor till Johan Djerf, som tillträdde rollen som hotelldirektör för Scandic Landvetter den 2 februari i år.
Hur har den första tiden varit?
– Helt fantastisk, fullt av nya intryck och härlig energi. Scandic Landvetter är verkligen en häftig plats att vara på och att välkomna våra gäster till. Jag är i full gång att lära känna mina nya kollegor och en sak är säkert, de är alla riktigt vassa på service, säger Johan Djerf.
Vad var det som lockade dig till branschen från början?
– Redan när det var dags för att välja gymnasium sneglade jag åt branschen och valet föll på programmet som då hette ”Hotell & restaurang”. Jag älskar att laga mat och var övertygad om att jag skulle bli kock. Idag är jag tacksam för att jag tidigt skolade in mig i världens roligaste bransch.
Vilken betydelse anser du att maten har för gästupplevelsen på ett hotell?
– Jag tror att maten har stor betydelse för många gäster på hotell, speciellt frukosten. Att vakna upp till en härlig frukost efter en god natts sömn vet vi att gäster värdesätter högt. På Scandic Landvetter är förstås även kvällsmaten viktig, när gästerna kommer till hotellet vill de ofta pusta ut med något gott att äta och dricka innan en tidig morgonflight.
Du har även drivit eget företag, inom vilket område?
– Jag drev under några år ett värdshus i Skara. Det lärde mig mycket om att skapa fina gästupplevelser med mat som verktyg. Det har jag tagit med mig vidare in på Scandic och jobbar mycket med det här, att maten blir en del av vistelsen.
Vilka andra erfarenheter från din tid som egenföretagare har du nytta av i din roll idag?
– Att våga ta rätt beslut, vid rätt tidpunkt. Jag har också med mig att resan startar i vår kärna, alltså hos våra medarbetare. Har jag ett medarbetarlag som mår bra och har kul på jobbet, driver det en bra upplevelse för våra gäster.
För några år sedan deltog du i Scandics interna ledarskapsprogram Talent@Scandic. Vad kom det att betyda för dig personligen?
– Väldigt mycket! Jag har lärt mig mycket om mitt ledarskap och faktiskt också om mig själv. Det är lyxigt att få ta del av Scandics interna utbildningar för att växa vidare inom företaget. Och jag är ju ett levande exempel på att en matintresserad kock kan ta klivet in som hotelldirektör. Det behövs bara ett driv och en bra intern stöttning, vilket vi har inom Scandic.
Hur är du som ledare?
– Jag kan se mig som en väldigt omtänksam och aktivt närvarande ledare, som har högt i tak och mjuka golv där inget är omöjligt. För mig är det viktigt att man tillåts göra misstag och genom det utvecklas framåt. Jag jobbar också mycket för gemenskap, inkludering och allas lika värden, det står högt på min agenda.
Inför sommaren väntar en våg av nyanställningar. Vad tror du är den främsta nyckeln till att kunna rekrytera och behålla engagerade medarbetare?
– Helt klart en introduktion i världsklass. Vi behöver tidigt ge rätt förutsättningar för personalen att kunna lyckas. Nöjda och engagerade medarbetare är det absolut mest effektiva sättet att hitta och attrahera nya kollegor till branschen, säger Johan Djerf.
Text: Klara Ledin Höglund