Sanna jobbar på Frantzéns systerkrog – i Singapore
Hur landade du det här jobbet?
– Marcus Jernmark från Frantzén ringde mig i januari och jag sa direkt: ”När åker vi”? Och sen var vi på väg i april.
Du säger ”vi”. Din pojkvän Petter Johansson är också med på tåget och jobbar som sous chef på Zén.
– Det var lite som att de fick två för en. Han har tidigare jobbat på Frantzén, där vi först träffades, och han var också sugen på en ny utmaning såvitt tvekade inte.
Hur är det att jobba i service med sin partner?
– För mig är det fantastiskt att jobba med någon som vet allt, han kan pusha mig lite extra och jag vet att han alltid menar väl. Sedan är det ju lätt för oss att kommunicera eftersom vi är ihop.
Hur funkade det rent praktiskt med arbetstillstånd?
– Företag här har ett visst antal arbetstillstånd att ge ut till övriga än lokalbefolkningen. Så vi var redan lovade arbetstillstånd av Zén från första början, men det kan nog vara knivigt om man bara kommer hit och söker. Idag är vi totalt tre svenskar på Zén.
Hur skulle beskriva en arbetsdag på Zén?
– Servisen kommer in och börjar mellan 14:30 och 15 och då ser vi över bokningarna så vi kan sätta upp alla våningarna efter antalet och sedan börjar den dagliga preppen. Det är alltifrån att stryka dukar – något som tar väldigt lång tid, att fylla arrangéer med bestick, vika servetter och städa. Så som det ser ut på de flesta krogar. Det enda som skiljer sig är väl att vi förbereder efter exakt antal gäster och möblerar efter det. Klockan sju öppnar vi dörren och är färdiga runt 01.
Du har tidigare jobbar på Frantzén. Vad finns det för skillnader?
– Skillnaden mellan Zén och Frantzén är väl hur vi levererar maten fram till gästen. Vi jobbar inte med köksbar där man sitter runt köket utan det är mer separerat från gästen.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Åh, det är definitivt att möta gästerna, känna genuin glädje för hur man kan förgylla någons kväll genom att ge det där lilla extra.
Hur skulle du beskriva gästklientelet på Zén?
– De är väldigt medvetna. För oss handlar det mycket om att ta med gästerna på den här resan från första våningen till den tredje och visa gästen att vi har en känsla för detaljer. På Frantzén är företagsidén avslappnad elegans så en av anledningarna till att Marcus rekryterade mig var att jag varit med tidigare och kunde stämningen. Vi bjuder på något mer än en bara mat och det är mötet med gästen.
Vad skiljer sig i att leva och arbeta i Singapore jämfört Stockholm?
– Jag ville se en internationell standard och vad det innebär, och då räknar jag inte riktigt med Norge. Jag märkte det direkt när jag kom till Zén, restaurangchefen är från Tyskland och sommelieren från Kalifornien – det var väldigt handplockad kunskap. Man jobbar med människor från andra kulturer, Frantzén är så nu men inte då när jag jobbade där.
Har du något långsiktigt mål med din karriär?
– Ja. Jag har drömt om att öppna egen restaurang i hela mitt liv. Jag samlar på mig så mycket kunskap jag bara kan för att sedan ta modet till sig och göra det själv.
Hur ser din drömrestaurang ut?
– En blandning mellan hotellet Ett Hem, fast mer på landsbygden, en plats dit människor kommer för att njuta av livet och komma bort en stund. Vi besökte Daniel Berlin förra sommaren. Bara att mötas av Daniel på gatan och han välkomnar en med öppna armar… att få kunna ge hans typ av restaurangupplevelse i kombination med övernattning drömmer jag om. Och eftersom jag är tillsammans med en kock så är ingenting mindre än tre stjärnor nog.
När du äter ute, vad är bra service för dig?
– Personlig. Vilket egentligen betyder avslappnad fast uppmärksam.
Hur ser restaurangutbudet i Singapore ut i stort?
– Det är fantastiskt bra. Speciellt i det övre registret av mellanklasskrogar. Vi har tänkt att besöka Azora som är en 2-stjärnig satsning som vi ser vi fram emot. Cheek Bistro är ett bra ställe här med fina grönsaker med ren och elegant mat. Streetfood är också fantastiskt, calamares som man blir helt tokig av sweet sour pork ur gatustånden.
Hur bor ni?
– Här är det regler som är lätta att förstå. Man har hyr ett år, eller två, och hyresmarknaden fungerar ungefär som bostadsrättsmarknaden – man har en mäklare som letar lägenhet åt en. Det är dyrare hyra än hemma men vi har en pool och ett gym så min levnadsstandard har höjts.
Har ni haft någon hemlängtan än?
– Ja, speciellt nu i kräftfesttider. Sensommaren är som bäst nu när familj och vänner samlas. Petter älskar kräftor mer än någon annan jag träffat så det är svårt för oss. Midsommar nästa år kommer nog kännas likadant.
Text: Anna Norström