Ukrainsk kompetens värdefull i branschen
– Många har börjat inom hotellbranschen och en del på Gröna Lund och Kolmården. Några har också fått jobb på Arlanda som flygplansassistenter, säger Malin Crona som är projektledare på Ukrainian Professional Support Center (UPSC).
När kriget bröt ut i slutet av februari startade humankapitalbolaget Novare, tillsammans med flera utbildnings- och rekryteringsföretag, Ukrainian Professional Support Center i syfte att få in ukrainare i arbete. Projektet drivs med medel från Europeiska Socialfonden, ESF, fram till september 2023. UPSC kan erbjuda arbetsgivare professionell rekryteringshjälp, alternativt skräddarsydda expressutbildningar, helt kostnadsfritt.
Databas med 1300 ukrainska kandidater
Centret satsar på att ha nära relationer till den ukrainska communityn, och har bland annat byggt upp en databas med ukrainska kandidater som är redo att börja arbeta. I dag finns det 1 300 registrerade.
– När vi gick ut i våras och erbjöd tjänsten var det många bolag som hörde av sig om att de hade lediga tjänster. Uti från det skapar vi annonser om tjänsten på ukrainska med hjälp av fyra ukrainare som jobbar i projektet. De hjälper oss också att sprida annonseringen inom ukrainska communitys, sociala kanaler och på fysiska mötesplatser med mera. Vi kan sedan presentera flera kandidater som passar för jobbet, där bolaget sedan kan gå vidare i sin rekryteringsprocess, säger Malin Crona och fortsätter:
– Det går väldigt snabbt. Inom en vecka har vi kandidater att presentera, och ofta snabbare än så.
Ukrainian Professional Support Center ser besöksnäringen som intressant av flera skäl, menar Malin Crona. Bland annat för att branschen lider av brist på personal och kompetens, men också för att engelska många gånger räcker inom exempelvis hotell och restaurang.
– Det gör givetvis att vi har många kandidater att tillgå som kan göra jobbet. Det finns många nyanlända ukrainare som har en bra bakgrund inom serviceyrken, som exempelvis restaurang och kafé, och kan börja här och nu, säger hon.
Satsar på att öka kompetensen
I våras hade centret en veckas utbildning som riktade sig specifikt till besöksnäringen och för de ukrainare som hade erfarenhet inom branschen. De kunde viss engelska, men behövde bättra på sina språkkunskaper. Majoriteten av dem fick jobb, berättar Malin Crona.
– Vi planerar att göra flera sådana insatser under hösten och till våren, så länge projektet pågår, för att höja kompetensnivån.
Hur ser flyktingströmmen av ukrainare ut nu?
– Den är mycket lägre än vad den var i våras men det kommer fortfarande hit folk. Samtidigt är det fortfarande många som är i Sverige och inte har något arbete. En del pluggar och vill jobba vid sidan om, våra kandidater är öppna för både hel- och deltid.
Cirka 70 procent av de ukrainare som kommer till Sverige är kvinnor, och många har ett eller flera barn.
– För dem betyder ett jobb här och nu otroligt mycket. Bland annat för att den ersättningen som de får från migrationsverket är låg och går inte att leva på. Som arbetsgivare gör man verkligen en stor tjänst, och så får man också väldigt bra kompetens in i sin verksamhet.
Vilka är utmaningarna ni stöter på?
– Tidsbristen bland arbetsgivarna har varit den största utmaningen. Att få tag på en chef som redan går på knäna och som inte hinner att rekrytera folk för att slippa göra det. Det gäller att hitta chefer som hinner ta sig tid för att se vad det är för kompentenser man behöver och så vidare, och sedan hinner att intervjua kandidater, säger Malin Crona och fortsätter:
– Vi vill ju gärna komma i kontakt med ännu fler företag och verksamheter som är intresserade och behöver arbetskraft. För vi har jättebra kandidater för just besöksnäringen och som kan börja omgående.
Läs mer:
”För mig handlar det om medmänsklighet
För ett nytt liv – Siggesta Gård rekryterar personal från Ukraina
Text: Johan Croon