karriär | 13 maj 2019

Unga eko-kocken ska leda prisade krogen

Unga eko-kocken ska leda prisade krogen

Du är ny köksmästare på gotländska eko-krogen Lilla Bjers, grattis! Hur kom det sig att du tackade ja till jobbet?

– Tusen tack! Faktiskt så var det Lilla Bjers ägare, Göran och Margareta Hoas, som tackade ja när jag erbjöd mig och sa att jag ville ha tjänsten.

Lilla Bjers är unikt med sin självförsörjande filosofi kring det gröna och har vunnit många priser för det. Vad är din inställning till odling – och hur involverad kommer du att vara i de på gården? 

– Att vara självförsörjande på grönsaker gör en lite bortskämd samtidigt som man förstår hur viktigt och svårt det kan vara och hur mycket jobb som ligger bakom. Jag är därför extra mån om vad jag själv handlar och äter. Eftersom det är mycket nya kockar i köket i år får alla börja med en arbetsvecka ute på gården för att förstå själva kretsloppet.

Tidigare har du jobbat som kock där och nu går du in med personalansvar. Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag hoppas och tror att jag är en sådan människa som kan motivera folk till att göra att bra arbete. Jag tycker om att höra andras idéer och åsikter och jag vill gärna att alla ska vara lika delaktiga som jag. Att samarbeta är A och O.

Du är bara 21 år gammal. Vilka fördelar och nackdelar kommer med din ålder och den nya positionen?

– Bra med min unga ålder är att jag ännu är väldigt form- och anpassningsbar. Jag är alltid öppen för åsikter av då jag vet att jag är långt ifrån fullärd. Sen har jag även mycket nya idéer och planer som jag tror kan göra stor nytta för Lilla Bjers. En nackdel är att jag inte besitter den erfarenhet som behövs i denna position. Men som tur är så kan jag Lilla Bjers och rutinerna där vilket också ger mig trygghet.

Är du yngst och chef i köket?

– Nästan. Men medelåldern för hela teamet är runt 23.

Hur kom det sig att du blev kock från första början?

– Jag fick alltid vara med som barn när min finska mormor stod i köket och höll på. Jag har även två äldre bröder som under min uppväxt jobbade i restaurangbranschen och inspirerade mig till att söka till restauranglinjen på gymnasiet, och när jag väl började där var jag fast.

Förra året vann du priset Årets Ekokock, tidigare år har du varit finalist. Varför var just den tävlingen viktig för dig?

– Att tävla i Årets Ekokock är en förmån för mig och alla andra som jobbar på en krog med Krav-certifiering. Jag tycker den tävlingen står för viktiga saker som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Hur skulle du beskriva dina typ av matlagning?

– Enkel! Jag tycker det blir bäst när man låter råvarorna tala för sig själva och inte arbetar med dem mer än vad som är nödvändigt.

Vad lagar du för mat hemma?

–  Jag lagar sällan mat hemma men när det väl händer är det antingen en trerätters eller buffé, och då blir det en salig blandning mellan allt från husmanskost till alla rätter som innehåller pasta till rätter från mellanöstern.

Gotland är väldigt säsongsbetonat, så även inom restaurangbranschen. Vad ska göra när Lilla Bjers stänger i höst?

– Vara ledig! Eventuellt blir det att hjälpa till ute bland grönsakerna om det behövs. Sedan öppnar vi upp till advent igen så pausen är inte så lång som tur är.

Var ser du att kockkarriären tar dig på sikt?

– Att få öppna eget ställe är ju en dröm som kanske sker om sex, sju år. Men fram tills dess vill jag bara leva och lära och bidra till en hållbarare framtid på alla sätt jag kan.

Text: Anna Norström