nyheter | 22 jan 2020

”Vi blir unika med den här bredden”

”Vi blir unika med den här bredden”

Resultatet av sammanslagningen blir en helt ny institution för kost- och måltidsvetenskap där det förutom en mängd fristående kurser kommer att bedrivas utbildningsprogram för gastronomer, dietister, kostvetare och lärare inom hem- och konsumentkunskap.

Vad är det främsta syftet med sammanslagningen?

– Vi såg vinningar i att få en bredare kompetens inom kost- och måltidsområdet. Vår samlade kompetens är viktig för att anta de samhällsutmaningar vi står inför gällande både miljö och klimat men även folkhälsa, säger Maria Waling, prefekt för den nyinrättade institutionen.

Vad blir den största skillnaden när det gäller utbildning och forskning?

– Den ökade möjligheten att arbeta tvärvetenskapligt med frågor som berör till exempel folkhälsa och hållbarhet. Vi får en bredare kompetens inom området mat- och måltider, som möjliggör nya typer av samarbeten inom utbildning och forskning så att vi på sikt bättre ska kunna möta stora samhällsutmaningar.

Skulle ett eget utbildningsprogram om mat och hållbarhet kunna bli aktuellt?

– Det finns inget beslut om detta ännu men det är något som har kommit upp i våra diskussioner kring visioner för den nya verksamheten. Ett utbildningsprogram inom kost, måltider och hållbarhet är viktigt för att utbilda fler som kan arbeta aktivt i omställning vi behöver göra för ett mer hållbart samhälle.

Hur har studenttillströmningen sett ut de senaste åren?

– Det varierar mellan utbildningsprogram och kurser, våra mest populära kurser har över 1000 sökanden. Vår största utmaning just nu är att få fler att vilja söka till vårt kostvetarprogram.

Tror ni att ni kommer att locka fler sökande efter sammanslagningen?

– Ja, det tror vi. Vi blir unika med den här bredden och kompetensen inom området mat och måltider.

Text: Klara Ledin Höglund