karriär | 8 mar 2024

”Jag älskar att få bidra med min energi och kunskap”

”Jag älskar att få bidra med min energi och kunskap”

La Girafe öppnade på Arlanda Terminal 5 för en vecka sedan – hur har starten varit?

– Förväntningarna var höga och vi gick verkligen som på nålar inför öppningen. Det spelar ingen roll hur länge man jobbat i den här branschen, nytt är alltid nytt. Men allt har gått bra – vi hade många gäster redan första helgen och har fått mycket positiv feedback. Det finns ingen motsvarande restaurang på Arlanda och många har reagerat på att det är så stort och fint, säger restaurangchef Josselin Freytes.

Vad kan man förvänta sig som gäst på La Girafe?

– Vi bjuder på en elegantare och lite mer avslappnad upplevelse än man är van vid på flygplatser. Den som vill kan börja sin resa med en trerättersmeny med goda viner i vår bistro. Om man är på språng kan man välja att beställa och betala via en QR-kod. Men bemötandet är viktigt och all servering sker vid borden. Vi har också Arlandas största bar med musik och livlig energi. Oavsett vad det är för resa man ska göra så är ett besök hos oss en bra början.

Hur skiljer sig La Girafe från Pontus in the Air som stängde för ett år sedan?

– Jag skulle säga att La Girafe är lite ungdomligare både när det gäller stämningen, inredningen och maten. Men Pontus in the Air hade stort fokus på bra och fina viner och det är något vi också satsar mycket på.

Vad innebär din roll som restaurangchef?

– Jag ansvarar för ett team på cirka 30 personer med hovmästare, matsals-, köks- och barpersonal. Mitt jobb är att få alla i teamet – oavsett om de är rookies eller rutinerade – att arbeta mot våra gemensamma mål och leva upp till det som förväntas av oss. Det handlar också om att skapa en miljö där både gäster och personal kan känna sig avslappnade.

Vad lockade dig mest med jobbet?

– Jag gillar att utmana mig själv och det här är ett spännande jobb med många utmaningar. Jag lockades också av att det var en nystart och på Arlanda. Jag vet ju hur det fungerar på en restaurang i stan, men det här är något helt annat. På en flygplats är ingen dag den andra lik och att alla är på väg någonstans skapar en speciell energi. Jag tror att La Girafe har potential att bli något riktigt stort.

Vilka är den största skillnaden mellan ditt jobb på La Girafe och ditt tidigare jobb som kökschef på Yalla Rinkeby?

– Största skillnaden är att jag på La Girafe ser en potential att växa ännu mer i min roll som ledare. Parallellt med det får jag också jobba administrativt, vilket jag tidigare inte gjort så mycket. Att hela tiden få bygga något motiverar mig extremt mycket.

Du har även jobbat på bland annat Riche, Grand Hotel Saltsjöbaden och Mälarpaviljongen. Vilka erfarenheter tar du med dig in i din nya roll?

– Jag har alltid älskat den här branschen. Jag älskar rörelsen, att träffa människor och att få bidra med min energi och kunskap i rollen som ledare. Under åren har jag jobbat mycket med coachning i olika former och hunnit växa mycket i min ledarroll. Det viktigaste för mig är att skapa en miljö där man mår bra. Jag har mycket empati och tror att man kommer långt genom att kommunicera på ett bra sätt. Nu ser jag fram emot att få se medarbetarna i vårt nya team här på La Girafe utvecklas tillsammans.

Du är även restaurang- och tältchef på Pridefestivalen i Stockholm, vad är det roligaste med det uppdraget?

– För mig är HBTQ väldigt viktigt och att jobba på Pride är lite som att jobba i en drömvärld. Det jag älskar med att vara där är att alla är accepterade, man får vara sig själv och behöver inte gömma sin läggning. Att alla är glada och bjuder på sig själva speglar av sig på personalen, som jobbar med mer självförtroende och motivation. Jag är själv homosexuell och för mig är det också viktigt att få vara en förebild, särskilt för unga människor som kommer dit och är lite vilsna, säger Josselin Freytes.

Text: Linda Swanberg