karriär | 28 feb 2023

”Konstruktiv kritik för oss framåt”

”Konstruktiv kritik för oss framåt”

Frilansande kocken Ida Bauhn står i Electrolux kök och tar fram nya recept ihop med Gårdsfisk när Besöksliv ringer upp för att gratulera till hennes nya roll som lagkapten för Kocklandslaget.

Grattis! Och hur känns det?

– Det känns…jättebra! Det är klart att det är stora skor att fylla, många duktiga som har haft den här rollen innan och bara att få frågan är hedrande. Men, nu känner jag mig mest pepp på de kommande Culinary Olympics i Stuttgart om ett år.

Ida Bauhn, som varit del av Kocklandslaget sedan våren 2021, kommer basera sitt ledarskap på egna tidigare erfarenheter.

– Ja, så är det ju i livet. Jag kommer att försöka ge svar på de frågor jag själv sökte som landslagsmedlem, men framför allt så har ju lärt mig av andra – det har funnits och finns fortfarande så mycket kompetens inom laget. Jag ska försöka landa i den här rollen, man ska alltid vara sig själv.

Vad är dina främsta ledaregenskaper?

– Jag trivs som ledare, jag har varit Souschef på många ställen och kan ofta använda mig av de erfarenheterna. Jag tycker att jag försöker lyssna och förstå, skapa god stämning. Att ha högt i tak, framföra och ge utrymme för konstruktiv kritik. Det är det som för oss framåt.

Att öva tillsammans i köket är det viktigaste för det landslaget som har fått flera nya tillskott inför de kommande tävlingarna, hinner de med någon teambildning?

– Nja, det är ju ett väldigt tajt schema så vi hinner inte träffas så mycket mer än vid träningstillfällena. Men nu är vi ju många nya lagmedlemmar och måste bygga upp både mental och fysisk styrka, vi tränar ihop och kanske går ut och äter när vi hinner. Det är ju fint att kunna ses på en annan plats men framför allt så ska vi ju öva i köket.

Det måste vara en mardröm att ha hela kocklandslaget som gäster på sin krog – så nervöst!

– Haha, nejdå vi är nog inte så farliga. Det känns härligt att bli bjuden på mat som man inte har behövt laga själv, men mina föräldrar kan också känna så när de ska laga mat åt mig.

Har du fått många frågor som handlar om att du är kvinna och kock under karriären?

– Jo, man har ju alltid blivit lite ifrågasatt i branschen men jag har faktiskt aldrig reflekterat så mycket över det. Jag vill framför allt att man ska se mig som en individ, men jag ofta fått höra att jag är duktig ”fast att jag är en liten tjej”. Visst har jag tänkt på det lite extra sedan jag blev mamma till en flicka, att man måste kliva fram lite mer.

Hur gör man det?

– Det handlar mycket om att det finns förebilder, de stora kända namnen är sällan kvinnor. Men jag har fått jättefin respons på att jag blev lagkapten, mer än vad jag kunde tänka mig. Vi ska ta hem guldet den här gången, säger Ida Bauhn.

Jessie Sommarström vann Årets Kock som både den äldsta vinnaren och den första kvinnan att vinna titeln. Ida Bauhn har inte jobbat ihop med Sommarström men de har lagat mat ihop.

Vad betydde det för dig att Jessie Sommarström vann titeln?

– Hon är en stor och otrolig matlagare och förtjänar titeln alla dagar, helt klart.

I mars börjar hårdträningen inför de kommande OS-tävlingarna nästa år och sedan VM-silvret i Luxemburg har flera nya medlemmar anslutit till det svenska Kocklandslaget, bland annat Desirée Jaks och David Forsman Törnqvist från restaurangerna Spesso och Lilla Ego i Stockholm.

Ida Bauhn får energi av de nya tillskotten.

­– Det finns en positiv energi med de nya i laget, man får haka på den och det kommer räcka långt nu när vi gör den här resan igen. Det är väldigt viktigt att vi har mentorer runt oss som gjort detta i flera år, det är ovärderligt. Och våra leverantörer, det är nästan så man blir tårögd när man ser vilka fina råvaror de plockar fram åt oss, allt handlar om att vi samarbetar, säger Ida Bauhn.

Läs mer om andra starka förebilder i branschen

Text: Hanna Mellin