karriär | 11 apr 2023

Praktikplatsen ledde till jobbet som restaurangchef

Praktikplatsen ledde till jobbet som restaurangchef

Vad vet man när man är ung och hela världen står framför ens fötter? Som så många andra visste inte 15-åringen Clara Svanström från Skillingaryd vad hon ville göra i sitt vuxna liv. Men när Clara gick sista året på högstadiet fick hon praktikplats på McDonalds. Det visade sig vara början på en snabb och intensiv karriär inom restaurangkedjan.

På praktikens sista dag fick hon frågan om hon ville jobba extra.

– Det kändes självklart att säga ja, även fast jag hade fyra mil till jobbet, så jag började jobba extra varannan helg.

Ganska snart därefter fick hon börja att lära upp nyanställda. Samtidigt som hon jobbade läste hon på ekonomlinjen på gymnasiet. I slutet på sista året blev hon tillfrågad om att ta steget till att bli skiftledare.

– Då är man arbetsledare för ett skift, är timplansansvarig, delegerar ansvar och arbetsuppgifter. Jag fick bland annat gå en kurs på huvudkontoret, så jag var utbildad skiftledare redan innan jag tog studenten.

Ny roll efter studenten

Efter studenten var hennes tanke att stanna kvar på McDonalds något år, men snart kom ett nytt erbjudande om att bli assistent som bland annat innebar att lägga arbetsscheman.

– Det kändes roligt. Jag gillar dessutom att räkna och detta var något man fick använda sig av det. Så då tänkte jag att jag skulle stanna ett tag till.

Men snart kom ytterligare ett bud, om att bli restaurangchef.

– Först blev jag restaurangansvarig på McDonalds vid A6, då den ordinarie skulle vara föräldraledig. När sedan den nya restaurangen i Torsvik skulle öppna fick jag chansen att bli restaurangchef för den. Då hade jag jobbar inom företaget i cirka sex år.

Hur har du lyckats att göra karriär så snabbt?

– Jag tror att det har handlat om att jag redan som 16-åring visade att jag ställde upp och försökte hjälpa till. Samtidigt som jag undrat vad mitt nästa steg är, vad kan jag göra mer. Jag har varit nyfiken på hur jag kan utveckla mig.

Vad har du för egenskaper?

– Jag tror att jag har varit framåt och ansvarstagande. Har jag fått en uppgift så har jag gjort den. Har jag inte vetat vad jag ska göra har jag frågat, och bett någon visa mig. Jag tror att jag är lösningsorienterad.

Du är ung, hur mästrar du ledarskapet?

– Jag har alltid hållit på med sport och tagit till mig vad laganda är. Jag tror att det har hjälp mig att samarbeta. Det är såklart mycket jag har behövt öva på. Jag har jobbat mycket med att se alla och ta fram det som respektive är bra på. Alla har ju något som de är lite extra duktiga på.

Vad är ditt råd till andra unga?

– Att man ska våga. Att visa för sin arbetsplats att man vill vara där, det kommer att synas och då kan också möjligheterna att utvecklas komma. Det är viktigt att också våga ta hjälp av andra, man kan inte allt. Även fast jag idag är restaurangchef kommer det alltid dyka upp saker som jag inte kan, men som någon kan.

Vad är nästa steg i karriären?

– Tanken är att jobba kvar på McDonalds på något sätt. Att gå vidare inom företaget. Jag är ju så ung så vi får vi se vad det blir.

Text: Johan Croon