karriär | 14 aug 2019

Jonas Lundgren basar över 500 kockar i Macao

Jonas Lundgren basar över 500 kockar i Macao

Hur hamnade du i restaurangbranschen?

– En tillfällighet egentligen. Men jag har alltid haft en stort intresse för mat, dryck och resande. Min familj reste mycket när jag var barn, och jag tror att intresset kom från att gå på lokala marknader, träffa människorna och alla upplevelser.

Du är lite av svensk gastronomis doldis, är med i Bocuse d’Or-sammanhang men annars bor du numer i Macao. Berätta vad du gör där.

– Jag jobbar för Wynn Palace casino och ser över deras restauranger och diverse andra projekt inom Food and beverage.

Hur hamnade du där?

– Jag jobbade tidigare i Saipan i Northern Mariana Island på ett projekt med en kasinoresort som blev väldigt försenat, så jag ville till ett liknande prestigeuppdrag och såg en storsatsning från Wynn resorts Macao med svenske Kristoffer Luczak i spetsen. Vi känner varann sedan tidigare och det var så jag rekryterades till Wynn Palace.

Du är chef inom F&B. Hur känns det att inte vara så mycket på golvet?

– Mitt jobb är väldigt varierande och kan vara allt från att öppna nya restauranger, hands on service på en fine dining eller casual restaurang, till att jobba med större projekt som ligger några år fram i tiden. Jag gillar variation och lite större utmaningar och skulle inte vilja stå tolv timmar i ett kök varje dag.

Vad är det som lockar dig till att jobba i Asien?

– Jag jobbade tidigare i Singapore och det innebar mycket resande. Jag reste runt i hela sydöstra Asien i cirka ett år och blev förälskad i maten, människorna, kulturen och inte minst klimatet.

På vilket sätt skiljer sig ditt arbete där från branschen hemma? 

– Wynn Palace är ett bygge som kostat cirka fem miljarder dollar, har 1700 rum, 17 Restauranger och ca 8000 anställda och ändå räknas den som en mellanstor resort i Macao. Jag jobbar med större grupper och avdelningar med internationella kollegor och ofta projekt stora med budgetar. Förra veckan lanserade vi Art of Macao och tidigare i år arrangerade vi Asia’s 50 Best Restaurants och så har vi väldigt många så kallade ”high rollers” som gäster för vi riktar in oss på den typen av spelare.

Hur är casinobesökare som gäster?

– Vissa spelare är helt ointresserade och vill bara ha en skål nudlar vid bordet för att kunna fokusera på spelet. Andra vill äta caviar med sked och skölja ned med årgångschampagne.

Du tog silver I Bocuse d’Or 2009 och har sedan dess också varit engagerad i tävlingens kommande svenska kandidater. Varför är det viktigt för dig att finnas på tävlingsarenan?

– Jag har varit involverad i Bocuse D’or sedan 1997 och det har blivit som en familj av vänner som man träffar årligen i Lyon. Det är ett sätt att hålla kontakten med världseliten inom gastronomi. Det är såklart häftigt att tävla och det är med stolthet jag är med i Team Sweden och hjälper till att nå nya framgångar internationellt.

Du har haft egen restaurang, tagit silver i nämnda prestigefyllda matlagningstävling, jobbar för en av världens största casinogrupper … har du något annat mål?

– Det finns det alltid. Alla delar i livet har sin tid och det är ju en spännande bransch, det finns många möjligheter – speciellt utomlands. Just nu är mitt mål att leda mer än 500 kockar som serverar 13 500 måltider dagligen.

Vad är ditt bästa tips till en ung kock som också skulle vilja jobba utomlands som du?

– Stick ut tidigt när du inte är uppbunden i livet och se till att jobba för de bästa.

Text: Anna Norström