Johan Lundström
Efter 30 år på Posten följde Johan Lundström sin passion och blev kock. Ett val han inte ångrar.
Det roligaste med att jobba i besöksnäringen är att lösa problem. Här får jag jobba med ett team som tillsammans strävar mot målet att göra gäster nöjda. Det är fantastiskt. Varje dag samarbetar jag med andra kockar och servitörer för att leverera det gästerna vill ha.Jag får arbeta med att preparera mat från grunden, ofta med råvaror som jagas i vårt vilthäng, vilket gör arbetet unikt och tillfredsställande.
Innan jag blev kock jobbade jag i över 30 år på Posten. Och efter det jobbade jag i några år med ungdomar som behövde extra stöd. Men en incident på jobbet fick mig att omvärdera min situation och jag bestämde mig för att följa min passion för matlagning. Jag ringde min fru mitt i natten och sa att jag ville bli kock och tre veckor senare hade jag ett jobb i ett restaurangkök. Jag började också en kockutbildning på Yrkesvux och hade turen att få göra min praktik hos några av de bästa i branschen. Sedan flyttade vi till Blekinge och jag fick jobb på Eriksberg. Men det var inte bara tur – det krävdes hårt arbete och kontakter.
För att trivas med att jobba i restaurangkök behöver man ha viljan att lära sig och våga ta sig an utmaningar. Det är viktigt att tycka om att hugga i och att ha en passion för matlagning. Om någon funderar på att byta karriär skulle jag säga att det är värt att satsa på det. Det kan vara krävande, men också otroligt givande. Jag har aldrig känt sån glädje i mitt yrkesliv som jag gör nu. Det är skillnaden mellan att laga mat, något jag älskar, och att sortera post.