Maryana Ursulowih

Maryana Ursulowih

Kriget i Ukraina tvingade henne att fly men gästernas leende är fortfarande det bästa med jobbet, tycker Maryana Ursulowih.

Jag älskar att skapa en speciell stämning för gästerna. Att få dem att lämna restaurangen med ett leende är det som driver mig i mitt arbete som kallskänka med ansvarar för frukostserveringen vissa dagar.

Jag kom till Sverige för två år sedan med min familj och började arbeta på Lundsbrunn för ett år sedan tack vare min SFI-lärare Gunbritt. Hon tipsade min chef Rickard om att jag och några andra från Ukraina hade god erfarenhet från branschen och sökte jobb. I Ukraina arbetade jag som konditor och bakade tårtor och desserter. Gästernas leenden var den bästa belöningen. Det är samma känsla jag strävar efter här i Sverige – att göra kunderna glada och nöjda.

Jag vill uppmuntra andra från Ukraina att söka jobb inom hotell och restaurang. Det är viktigt att inte vara rädd, även om man inte kan språket. Jag har fått mycket hjälp av mina vänner och kollegor att förbättra min svenska. Jobbet har inte bara hjälpt mig att förbättra min svenska, utan också att förstå det svenska samhället bättre. Jag älskar mina kollegor, min chef och alla mina vänner här. Vi har blivit som en liten familj, och det gör jobbet ännu mer meningsfullt.

För mig är det viktigaste att man gillar sitt arbete och älskar det man gör. När allt fungerar som det ska, blir arbetet som bäst och livet på arbetsplatsen blir som en andra familj. Det är den känslan som gör att jag trivs så bra här i Sverige och på jobbet.

Fler röster från Sveriges livligaste bransch